Miksi Franchi on paras kivääri Suomen markkinoilla – neuvoja kiväärin ostajalle

Mikael Kukkonen - Erältä ja elämästä. Lue alkuperäinen blogiteksti

Metsästäjien keskusteluryhmissä tuntuu jatkuvasti toistuvan sama kaava: aloittaja kysyy, mikä on paras haulikko, kivääri tai kiikaritähtäin. Suurin osa vastaajista huutoäänestää parhaaksi sitä merkkiä, josta itsellä sattuu olemaan kokemusta. Toki tyytyväisten käyttäjien runsaus aina kertoo jotain, mutta usein vastauksissa myös näkyy tietämättömyys paremmasta.

Suoraan sanottuna pidän naivina väitettä, että joku tietty kivääri olisi yksiselitteisesti paras. Aina voi löytyä toinen, jossa joku ominaisuus on joko absoluuttisesti parempi tai paremmin omiin mittasuhteisiin, tarpeisiin tai mieltymyksiin sopiva – jos ei muuten, niin vaikka sitten hinnan puolesta. Sopivaan asehankintaan vaikuttaa myös, millaisia aseita sinulla on ennestään. Oletko nyt aikeissa hankkia monikäyttöistä yleistyökalua, vai tuleeko uusi ase johonkin tarkemmin rajattuun käyttöön?

Tässä jutussa esittelen Franchi Horizon -kivääriä ja perustelen, miksi se on paras kivääri Suomen markkinoilla. Etten liikaa provosoisi, sanon suoraan, että luonnollisesti joku toinen ase voi olla ”se paras” muista syistä. Olen kuitenkin eri vaihtoehtoja tarkasteltuani täysin vakuuttunut – erityisesti ensimmäisen yleiskivääriä hankkivan henkilön kannalta: Franchi Horizon on paras kivääri Suomen markkinoilla, koska siinä on täysin ylivoimainen hinta-laatusuhde.

Tarkastelemme asiaa alla tarkemmin, ja lisäksi artikkelin lopussa on tarjous, jonka myötä nopeimmat voivat hankkia täysin samanlaisen Franchi Horizonin kuin minulla on. Ylipäätään jokaiselle, jolle kiväärin ostaminen on ajankohtaista, tämä artikkeli voi olla terveellistä luettavaa.

Mikä ihmeen Franchi?

Nykyisin Beretta-konsernin omistuksessa oleva italialainen Franchi on vuodesta 1868 alkaen valmistanut hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia aseita. Suomessa Franchin tunnetuimmat mallit ovat Franchi Elegante ja Franchi Affinity – Suomen myydyin päällekkäispiippuinen ja puoliautomaattihaulikko. Elegantesta on myös pienempikokoisille käyttäjille suunnattu versio Franchi Elegante Lady, joka esimerkiksi toukokuun erämessuilla tuntui monelle sen kokoluokan asetta etsivälle istuvan kalliimpia vaihtoehtoja paremmin.

Franchi brändäytyy Franchi Feels Right -sloganinsa mukaisesti pelkän asevalmistajan sijaan tapana elää luonnonläheistä elämää. Franchin mainoskuvia rikastuttavat pelkkien metsästys- tai ampumaratakuvien lisäksi ystävien kanssa jaetut hetket sekä laadukas ja turvallinen riistaruoka. Franchi myös erottautuu muista asemerkeistä levittämällä saalista kunnioittavaa riistaruokatietoisuutta, ideoita ja taitoja omalla ruoanlaittobrändillään Franchi Food Academy. Suomessa Franchi Food Academy on yhdessä Terveiset ravintoketjun huipulta -blogin kanssa julkaissut reseptikirjan Franchi Food Academy – Riistavuosi (2022).

Franchin haulikot ovat laajasti erittäin hyvässä maineessa erinomaisen hinta-laatusuhteensa vuoksi. Ne ovat edullisia, huolettomia, varmatoimisia niin radalla kuin metsällä, ja lisäksi niihin löytää suorituskykyisiä patruunoita myös korvaavista haulivaihtoehdoista. Franchin haulikoihin tutustuneilla onkin jo varmasti tiedossa Franchin luotettavuus laatuhaulikoiden valmistajana. Mutta entäpä saman valmistajan kiväärimallisto?

Joiku haukkui ison metson siemenpuumännyn latvaan. Ampumamatka 190 metriä.

Franchi Horizon synthetic .308 Win

Franchi Horizon .308 on kovaan käyttöön suunniteltu pulttilukkokivääri alle yhden kulmaminuutin (1 MOA = Minute Of Angle) tarkkuustakuulla. Tämä yhden kulmaminuutin tarkkuustakuu tarkoittaa, että aseelle luvataan niin hyvä käynti, että sillä voi ampua sadasta metristä alle 2,91 senttimetrin kasan. Jokaisen kiväärin suorituskyky on testattu tehtaalla koeampumalla kolmen laukauksen sarja, mistä asiakkaalle myös toimitetaan aseen mukana koeammuntatulos.

Minulla on Franchi Horizon .308 ollut käytössäni vuoden 2021 alusta alkaen eli nyt kaksi ja puoli vuotta. Käyttöpäiviä aseelle on kertynyt pitkälti toistasataa, ja ase on ansainnut täyden luottamukseni eri tilanteissa. Kivääri on kevyt ja varmatoiminen: se on toiminut moitteettomasti aina latvalinnustuksen -30 asteen pakkasia myöten. Ase on osoittautunut erittäin tarkaksi: alkuun ammuin sillä varmuuden vuoksi tähtäämällä keskemmälle lintua, mutta sittemmin opin luottamaan sen tarkkuuteen. Esimerkiksi viime syksynä ammuin 70–140 metrin matkoilta useita lintuja lihojen säästämiseksi kaularankaan. Toiminnoiltaan ase on säilynyt uudenveroisena.

Harva ensimmäistä kivääriään hankkiva ymmärtää panostaa riittävästi kiväärin optiikkaan ja sen luotettavaan kiinnitykseen. On surullista kuulla tapauksista, joissa metsästäjä on hankkinut kalliin kiväärin ja kuitenkin säästänyt ratkaisevissa osissa: tähtäimessä ja kiikarinjaloissa. Kalliiseen kivääriin tehty investointi menee valtaosin hukkaan, jos siinä on tähtäin, johon et voi luottaa edes keskipitkillä ampumamatkoilla, tai jos joudut metsästäessäsi kantamaan jatkuvaa epävarmuutta siitä, pitäisikö ase kohdistaa uudestaan siihen mahdollisesti kuljetuksen aikana kohdistuneiden pienten iskujen takia.

Pitkään metsästäneenä ja monenlaisia haasteita aseitteni kanssa kohdanneena tiedän, kuinka pahasti voi risoa, kun aseen tarkkuuteen ei voi luottaa. Siksi suosittelenkin seuraavaa: tee kiväärihankintasi kerralla siten, että voit joka tilanteessa luottaa aseesi tarkkuuteen. Jos jostain joudut tinkimään, älä koskaan tarkkuudesta. Tarkan kivääripaketin kanssa myös kehityt ampujana parhaiten; voit ampumaradalla harjoitellessasi aina mitata kehittymistäsi luotettavasti, eikä osumien heittely sekoitu aseesta tai tähtäimestä johtuvaan hajontaan.

Miksi siis väitän, että Franchi on paras kivääri? Vastaus kuuluu: Franchi Horizon on hinta-laatusuhteeltaan ylivoimainen ja sitä voi sillä perusteella kutsua parhaaksi. Saadaksesi miltään osin enemmän, joudut maksamaan vähintään kaksin- tai kolminkertaisesti lisää. Mitä jos tuon hintaeron laittaisit vaikkapa laadukkaampaan optiikkaan, hyvään tähtäimen kiinnitysratkaisuun ja äänenvaimentimeen?

Toki on selvää, että maksamalla kivääristä enemmän saatat myös saada enemmän. Erityisesti ensimmäistä kivääripakettia hankkiessa kannattaa kuitenkin harkita, laittaako vähintään tuhatkunta euroa enemmän johonkin, mikä ei kuitenkaan lupaa aseelle varsinaisesti parempaa tarkkuutta kuin tämä Franchi? Minulla on kaapissani muun muassa yksi erinomainen säätöperällä varustettu Tikka T3x, joten tiedän mistä puhun: tällä kiväärillä voi ampua aivan samat laukaukset kuin kalliimmillakin metsästyskivääreillä.

Franchissa ei ole vastaavaa kustomoitavuutta kuin vaikka Tikka T3x:ssä, jota voit räätälöidä jopa tuhansilla euroilla tukkia ja piippua myöten. Asetta maahantuovalla Sakolla onkin Suomen kivääritarjonnassa Horizonille oma selkeä paikkansa: Franchi Horizon voidaan myydä markkinoiden halvimpana erinomaisen tarkkuustakuun kiväärinä, eikä se edullisen hintansa vuoksi muodosta liikaa päällekkäisyyttä Sakon tuotevalikoiman muille kivääreille, kuten Tikka, Sako ja Chapuis – jotka ovat kukin oman kategoriansa huippuja.

Franchi Horizonisi mukana tuleva tarkkuustodistus kertoo kiväärisi vakuuttavasta alle 1 MOA:n tarkkuudesta.

Horizonin tarkkuus on mielestäni melko ilmiömäinen osoitus nykyisestä aseteknologiasta. Kiväärillä on käytännössä vastaava takuu tarkkuuden suhteen kuin Tikan ja Sakon kivääreillä, ja esimerkiksi omassa Horizonissani mukana tullut testiammunnan tulos oli 0,47 MOA. Käytännön metsästystilanteissa päädyn harvoin ampumaan erityisen pitkille matkoille, mutta esimerkiksi YouTubeen kuvaamassani Näin kutsut teeriä kukertamalla -opetusvideossa ammun kaksi teertä matkoille 226 ja 279 metriä.

Käytössäni olevasta synteettisellä tukilla, neljän patruunan makasiinilla ja 21″ piipulla varustetusta perusmallista löytyvät lisäksi hihnalenkit, hyvät tukin karhennukset sekä M14x1 vaimenninkierre.

Blogi ja uutiset

Nerokas rinnakkaispiippuinen haulikko Esprit

Miksi Franchi on paras kivääri Suomen markkinoilla – neuvoja kiväärin ostajalle

5 vinkkiä kiväärin kohdistamiseen