5 vinkkiä kiväärin kohdistamiseen
Blogi
06.06.2022
Kevään pukkijahti aloittaa monen metsästäjän kauden, joten kiväärin kunnollinen kohdistaminen on keväisin ajankohtaista.
Kun kevään koittaessa poimit asekaapista Horizon -kiväärin, on sinulla vain yksi määränpää: ampumarata. Tiedätkö, kuinka kivääri tulisi kohdistaa?
Jokainen metsästäjä tietää sen miellyttävän jännittävän tunteen, kun hän astelee ampumaradalle ensimmäisen kerran ennen metsästyskauden aloitusta. Ilmassa on jännityksen lisäksi odottavaa tunnelmaa.
Haluttu tulos on luonnollisesti tavoiteltu tila millä tahansa pulttilukkoisella metsästyskiväärillä. Laukauksen halutaan osuvan juuri siihen, mihin ampujan mieli sen tähdätessä asettaa.
Mutta valitettavasti haluttu tulos ei ole aina sama kuin todellinen tulos. Kenties täydellisen laukauksen tuoman mielihyvän takana onkin juuri se ylimääräinen vaivannäkö ampumaradalla, sekä ymmärrys siitä, että hyvä osuma ei ole koskaan itsestäänselvyys.
Juuri siksi on tärkeää kohdistaa kivääri juuri omiin, henkilökohtaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin sopivaksi.
Ensimmäisenä täytyy ottaa huomioon tila, missä kivääri kohdistetaan. Kiväärin kohdistamiseen on olemassa useita eri tapoja, riippuen lähimpien ampumaratojen ominaisuuksista sekä saatavilla olevista työkaluista.
ENSIMMÄINEN SÄÄNTÖ: ALOITA PERUSTEISTA
Asteittain eteneminen on tärkeä nyrkkisääntö niin metsästyksessä kuin ampumaradallakin. Ampuma-aseita käsiteltäessä ei ole olemassa ajanhukkaa tai oikoteitä onneen.
Kiikaritähtäin on kiväärin ohella metsästäjän tärkein kumppani, ja siksi kohdistamiseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa.
Kiikaritähtäimen kohdistamiseen käytetään kiikarin kahta säätötornia, joita kiertämällä kiikaritähtäimen ristikkoa liikutetaan pysty- tai vaakasuunnassa.
Kiikaritähtäimen päällä oleva säätötorni säätää ristikkoa korkeussuunnassa, kun taas sivulla oleva torni säätää ristikon paikkaa sivuttaissuunnassa vasemmalle tai oikealle.
Säätötornien yksinkertainen tehtävä on liikuttaa ristikkoa siten, että sen keskikohta on täsmälleen halutussa osumakohdassa.
Tässä muutamia hyödyllisiä vinkkejä kiväärin kohdistamiseksi ennen metsästyskauden aloittamista.
ASENNA KIIKARITÄHTÄIN HUOLELLISESTI
Olipa kyseessä sitten metsästys tai rata-ammunta, tarkkojen osumien salaisuus piilee yksityiskohdissa. Vaikka se voikin vaikuttaa itsestään selvältä, ensimmäinen ja samalla tärkein vaihe kiväärin kohdistamisessa on kiikaritähtäimen oikeaoppinen asennus mahdollisimman huolellisesti.
On äärimmäisen tärkeää pitää huolta siitä, että kiikarinjalat, kiinnitysrenkaat sekä kiikaritähtäimen ristikko ovat kaikki täydellisen suorassa linjassa kiväärin piippulinjaan nähden.
Jos jokin edellä mainituista osista ei ole suorassa, voi ampujalle koitua ongelmia kohdistettaessa, sillä säätötorneja käytettäessä ristikko liikkuukin vinottain.
Kiikaritähtäimen tulee myös olla tarkennettu kyseiselle ampumaetäisyydelle.
Tyyni keli ilman sivutuulta on ihanteellisin tilanne kivääriä kohdistettaessa, sillä silloin luodin lentorataan ja näin ollen osumakohtaan ei tuulella ole vaikutusta.
ASKEL KERRALLAAN
Jos mahdollista, kohdistaminen kannattaa aloittaa lyhyemmiltä matkoilta isoon maalitauluun. Etäisyyden ollessa 25-50 metriä alkukohdistuksen tekeminen on helpompaa.
Ei ole suositeltavaa aloittaa kiväärin kohdistaminen 100 metristä, paitsi siinä tapauksessa että ampumaradalla ei ole mahdollista ampua lyhyemmiltä etäisyyksiltä. 100 metrin matkalla on olemassa riski, että ensimmäiset laukaukset eivät osu maalitauluun lainkaan, jolloin on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta tietää, mihin suuntaan kiikaritähtäimen ristikkoa tulisi säätää.
Aloita asettamalla kivääri tukevalle alustalle, kuten kohdistuspenkkiin. Ammu ensimmäinen laukaus ja pidä kivääri edelleen tukevasti samassa asennossa. Säädä sen jälkeen kiikaritähtäimen säätötorneja niin, että ristikon keskikohta osoittaa täsmälleen siihen kohtaan, mihin laukauksesi osui.
Toinen laukaus varmistaa aseen luotettavan käynnin.
Vasta sen jälkeen on aika kohdistaa kivääri 100 metrille ampumalla kasoja.
RAAKAKOHDISTUS PIIPUN LÄPI
Jos kiväärin kohdistaminen alle 100 metrin matkalle ei syystä tai toisesta ole mahdollista, hyvä menetelmä on tehdä ensikohdistus niin kutsutulla raakakohdistuksella piipun läpi.
Kohdistus voidaan tehdä silmämääräisesti tai nykyaikaisen laserkohdistimen avulla, joka asetetaan kiväärin piippuun. Laserkohdistin osoittaa selkeän pisteen maalitauluun piippulinjan mukaisesti.
Poista ensimmäiseksi kiväärin pulttilukko. Liikuttamatta asetta, katso piipun läpi ja varmista, että maalitaulu on täsmälleen piipun keskellä. Katso seuraavaksi kiikaritähtäimen läpi ja varmista, että ristikon keskikohta osoittaa maalitaulun keskelle, samaan kohtaan piipun kanssa.
Todennäköisesti joudut toistamaan molemmat vaiheet useita kertoja, jotta saat sekä piipun että kiikaritähtäimen ristikon osoittamaan samaan kohtaan maalitaululla, mutta kärsivällisyys palkitaan.
Teknologian avulla raakakohdistusta voi helpottaa, sillä laserkohdistimen avulla piippulinja on helpompi havaita kiikaritähtäimellä, jolloin ristikon säätäminen oikeaan kohtaan on helpompaa.
KIVÄÄRIN KOHDISTAMINEN: 100 METRIÄ
“Satanen”. Yksi sana, jolla on valtava merkitys urheilun saralla.
Se on luultavasti ainoa laji, joka on onnistunut raivaamaan tiensä urheilusta populaarikulttuuriin asti.
Sadan metrin juoksu on niin nopea suoritus, että urheilijat suoriutuvat siitä yhdellä hengenvedolla ja jopa urheilua muutoin seuraamattomat haluavat nähdä, kuka on “maailman nopein mies”.
Näinhän tilanne ei tietenkään ole ammunnan kohdalla, mutta kiväärin kohdistaminen sataselle on aivan yhtä tärkeää.
100 metrin matkalta sinun tulee pystyä ampumaan kasoja.
Ampujan tulee löytää ja valita oman kiväärinsä rihlan nousulle parhaiten soveltuva luotipaino ja lataus.
Usein kasa näyttää pääosin hyvältä, mutta joskus yksittäinen laukaus on siitä sivussa. Syy on todennäköisimmin laukaisuvirheessä tai kiväärin epävakaassa asennossa laukaisun hetkellä.
Vinkki: Paras tapa kohdistaa kivääri on mahdollisimman vaakasuorassa. Kun maalitaulu ja ampumapaikka ovat samalla tasolla ja kivääri on mahdollisimman suorassa maan pintaan nähden, ampumakulmalla ei ole silloin vaikutusta osumiin.
On myös tärkeää antaa kiväärin piipun jäähtyä aina muutaman laukauksen jälkeen, sillä kuumentunut piippu laajenee ja osumapiste voi siirtyä.
OPI TUNTEMAAN KIVÄÄRISI
Ammu, ammu ja ammu. Ainoa tapa oppia kohdistamaan kiväärisi ammattimaisesti on ampua sillä mahdollisimman paljon.
Joten ota Horizon-kiväärisi, käynnistä auto ja aja lähimmälle ampumaradalle. Tutustu läpikotaisin parhaaseen kumppaniisi, jotta voit kerätä upeita metsästyskokemuksia luottaen aseeseesi täydellisesti.